Inrikes.

2017-07-15 10:15
 • Tunnelbaneförare strejkade i solidaritet med sin klubbordförande på Connex. Bild: Björn Larsson Ask / SvD / TT
  Tunnelbaneförare strejkade i solidaritet med sin klubbordförande på Connex.
 • Vild strejk av lagerarbetare om uppsägningar på Lagena. Bild: Björn Larsson Ask / SvD / TT
  Vild strejk av lagerarbetare om uppsägningar på Lagena.
 • 1969 skedde en av de mest kända strejkerna på LKAB i Kiruna. Bild: Pi Frisk / SvD / TT
  1969 skedde en av de mest kända strejkerna på LKAB i Kiruna.
 • Industriabetarna krävde 2000 kr mer i månadslön på SSAB i Luleå. Bild: Marcus Ericsson/TT
  Industriabetarna krävde 2000 kr mer i månadslön på SSAB i Luleå.

6 vilda strejker vi minns

Minns du när 300 anställda vid SSAB i Luleå chartrade ett plan för att flyga till Stockholm? Eller när 40 poliser kallades in då 33 anställda skulle varslas från Lagena? ETC har listat 6 minnesvärda vilda strejker.

1. LKAB Kiruna 1969

Gruvstrejken är en av de mest kända vilda strejker som skett i Sverige. Fler är 4500 gruvarbetare deltog och strejken varade i två månader. Gruvarbetarna protesterade mot inställningen mot arbetarna, lönen och uppsägningar.

Strejken resulterade bland annat i att månadslön infördes, bättre bussförbindelser och att lönen höjdes med 14 procent.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


2. Hamnarbetarstrejk i Göteborgs hamn 1969

Över tusen hamnarbetare deltog i strejken vid Göteborgs hamn. Anledningen till strejken var att anställda skulle varslas och att två anställda redan sagts upp.

Hamnarbetarna krävde att de två skulle återanställas, månadslön och mer demokrati och insyn i jobbet. Efter en vecka blev de två anställda igen.

3. Arendalsvarvet Göteborg 1972

Ett hundratal av de 5000 anställda protesterade mot att veckolönen skulle göras om till månadslön, och därmed sänkas. Den nya månadslönen kunde ligga på 650 kronor mindre i månadslön.

Strejken ägde rum fyra dagar och resulterade i att elva arbetare avskedades.

4. SSAB i Luleå 1995

Industiarbetarna strejkade då löneförhandlingarna mellan företaget och fackklubben gick dåligt. Arbetarna krävde 2000 kronor mer i månadslön.

Företaget stämde 300 av de anställda. När det var dags för förhandlingar i Arbetsdomstolen bokade de 300 personerna ett chartrat plan för att åka till Stockholm och delta.

SSAB gav med sig då de inte ville förlora pengar för stillastående industri. Strejken resulterade i 1 500 kronor mer i månaden plus ett engångsbelopp på 10 000 kronor för de anställda.

5. Lagena Jordbro 2009

Ett 50-tal lageranställda strejkade vid Systembolagets dotterbolag Lagena ett par dagar före midsommarhelgen. Strejken var en maktkamp om att få vara anställd. Företaget ville ersätta de anställda med personal från bemanningsföretag och varsla 33 av 114 anställda.

Strejken varade i fyra dagar och resulterade i att 26 anställa varslades. Personal från bemanningsföretaget togs in under strejken.

6. Connex Stockholm 2005

Fackklubbsordföranden Per Johansson avskedades vilket ledde till en två dagar lång vild strejk. Connex ansåg att han varit illojal mot företaget.

Hela Stockholm påverkades då kollektivtrafiken blev stillastående. Strejken bland tunnelbaneförare och spärrvakter avslutades på grund av oenighet.