Utrikes.

2017-07-14 14:15
  • Pakistans premiärminister Nawaz Sharif utreds av Högsta Domstolen för pengatvätt och korruption. Bild: AP Photo/B.K. Bangash
    Pakistans premiärminister Nawaz Sharif utreds av Högsta Domstolen för pengatvätt och korruption.
  • Arga advokater demonstrerar mot Pakistans premiärminister i Lahore, Pakistan. Bild: AP Photo/K.M. Chaudary
    Arga advokater demonstrerar mot Pakistans premiärminister i Lahore, Pakistan.

Pakistans premiärminister kan avsättas efter Panamagate

När Panamadokumenten läckte uppmärksammades hur världens elit gömt pengar i skatteparadis. Bland dessa namn upptäcktes Pakistans premiärminister Nawaz Sharif. Han och hans familj står nu inför rätta med anklagelser om pengatvätt, korruption och förfalskning av bevis.

Under 2016 läckte 11,5 miljoner dokument innehållande information om hur världens rikaste människor från 200 länder gömt pengar i skatteparadis.
Bland dessa finns presidenter och statsöverhuvuden från bland annat Ryssland, Storbritannien, Ukraina och Argentina.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Islands dåvarande statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson blev tvungen att avgå efter att det framkommit att han var inblandad i skandalen och nu är det rättegång mot Pakistans premiärminister Nawaz Sharif.
I samband med att Panamadokumenten läckte visade det sig att hans barn haft bolag i skatteparadiset och köpt lyxlägenheter i ett av Londons dyraste områden, uppger BBC.

Premiärministern och tidigare president, kommer från Pakistanska muslimska förbundet - N och har blivit vald vid tre parlamentsval.
Familjen tros ha undanhållit flera miljoner dollar sedan tidigt 1990-tal, uppger den pakistanska tidningen Dawn
Familjen Sharif hävdar att de tjänat pengarna lagligt och att anklagelserna är en konspiration från politiska motståndare.

Nu kräver oppositionsledaren Imran Khan från Pakistanska rättviseförbundet hans avgång:
”Nawaz Sharif har förlorat allt förtroende som premiärminister  - förtroendet dalade när Panama-papprena läckte. Han måste avgå omedelbart” skriver han på Twitter. Khan hotar med att gå ut i protester tills Sharif lämnat posten.

Nyligen har det även framkommit att bevis som Nawaz Sharifs dotter presenterat i domstolen varit förfalskade, uppger BBC. Det som avslöjade dokumenten var att typsnittet Calibri, som dokumenten är skrivna i, inte existerade då familjen hävdar att dokumenten är skrivna. Detta har skapat en Twitterstorm med hashtag #Fontgate.

Familjen utreds nu i Högsta Domstolen för pengatvätt, korruption och förfalskning av bevis. Domstolen ska komma med besked kommande vecka angående premiärministerns avgång.
Nästa år är Pakistans parlamentsval.